[Smart Cities] Vanđelić: Pametna rješenja u obnovi nakon potresa omogućavaju transparentnost

[Smart Cities] Vanđelić: Pametna rješenja u obnovi nakon potresa omogućavaju transparentnost

Sedma konferencija Smart cities – pametnim rješenjima do održivog grada započela je u Velikoj kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma. Međunarodna konferencija koja je postala fokalno mjesto gradonačelnika i ostalih predstavnika lokalne vlasti, tehnološke industrije i akademske zajednice te svih ostalih autoriteta na polju održivih gradova održave se ove godine u hibridnom obliku.

Nakon uvodnih govora održan je panel na temu Sigurnost kao preduvjet za smart city – Uloga tehnologije i pametnih rješenja u obnovi nakon potresa o čemu su govorili Damir Vanđelić, ravnatelj Fonda za obnovu i Ivan Ante Nikolić, potpredsjednik i član Uprave HUP-ove ICT udruge i Blinka. Vanđelić je istaknuo da digitalizacija omogućuje niz aktivnosti i puno efikasniju upravu te da će automatizirati proces tako da će svi dokumenti koji stižu u Fond, a nemaju obvezu tajnosti privatnih podataka, biti objavljeni na webu i svatko će imati informaciju kad je dokument urudžbiran, kad je išao na natječaj, kako izgledaju ugovori, zapisnici.

– Digitalizacija omogućava automatizaciju procesa te potpunu transparentnost. Radimo na tome da sve informacije budu dostupne javnosti. Kad kliknete neku zgradu točno će se vidjeti kad je odluka urudžbirana u Fondu te kad je i kome isplaćen novac i koliko – kaže Vanđelić i dodaje da smatra da Zakon ne treba nametati tehnička rješenja jer će obnova trajati godinama, već struka treba dati odgovor na otvorena pitanja, primjerice, o uporabi novih materijala u obnovi.

Više na lider.media