Znanstvenici testirali novi AI za koji tvrde da može predvidjeti hoćete li umrijeti u 4 godine

Znanstvenici testirali novi AI za koji tvrde da može predvidjeti hoćete li umrijeti u 4 godine
AI - umjetna inteligencija, Izvor: WangXiNa, Freepik

DANSKI znanstvenici su istrenirali umjetnu inteligenciju na podacima milijuna ljudi kako bi mogla što bolje predvidjeti pojedine faze ljudskog života, uključujući i približno vrijeme smrti. Naime, kreatori “life2veca” su htjeli istražiti obrasce i odnose koje koriste takozvani programi dubokog učenja kako bi predvidjeli širok raspon zdravstvenih ili društvenih životnih događaja.

Radi se o vrlo općenitom okviru za predviđanje faza ljudskog života. Može donekle predvidjeti sve aspekte za koje je treniran i za koje ima uvid u bazu podataka“, rekao je za AFP fizičar i računalni znanstvenik Sune Lehmann s Tehničkog sveučilišta Danske (DTU). 

Model bi mogao predvidjeti zdravstvene ishode. Dakle, mogao bi predvidjeti plodnost ili pretilost. Ili hoće li netko ili ne oboljeti od raka. Također bi mogao izračunati hoćete li zaraditi puno novca“, dodao je. 

“Mogli bismo reći da je život jednostavno slijed događaja”

Spomenuti algoritam koristi sličan proces kao ChatGPT, ali umjesto teksta analizira varijable koje utječu na život kao što su rođenje, obrazovanje, radni sati tjedno, raspored i slično. “Mogli bismo reći da je život jednostavno slijed događaja: rađamo se, idemo kod pedijatra, školujemo se, selimo, ženimo itd”, kazao je Lehmann.  

Nakon što su znanstvenici predstavili program, na internetu se pojavilo mnoštvo lažnih stranica s novim “kalkulatorom smrti”. Stručnjaci upozoravaju da je softver privatan i za sada nedostupan na internetu, u široj znanstvenoj zajednici ili javnosti. 

Kad je riječ o predviđanju smrti, algoritam je u pravu u 78% slučajeva

Model life2vec je baziran na anonimnim podacima oko šest milijuna Danaca koje je prikupila službena agencija Statistics Denmark. Kad je riječ o predviđanju smrti, algoritam je bio u pravu u 78 posto slučajeva; kada je u pitanju predviđanje hoće li se osoba preseliti u drugi grad ili državu, bio je točan u 73 posto slučajeva. 

Gledamo ranu smrtnost. Dakle, uzeli smo skupinu između 35 i 65 godina i pokušali predvidjeti, na temelju osmogodišnjeg razdoblja od 2008. do 2016., hoće li osoba umrijeti u sljedeće četiri godine. Model to može učiniti jako dobro, bolje od bilo kojeg drugog programa“, rekao je Lehmann. 

Više potražite na index.hr