Cres je EU projektom vrijednim 3.3 milijuna kuna rekonstruirao 70 kilometara povijesnih otočnih putova

Cres je EU projektom vrijednim 3.3 milijuna kuna rekonstruirao 70 kilometara povijesnih otočnih putova
Povijesni otočni putovi na Cresu, Izvor: Grad Cres

U Veneciji, u sjedištu Regije Veneto, održana je završna konferencija europskog projekta VALUE kojem je cilj definiranje novog modela teritorijalnog razvoja usmjerenog k integraciji kulture, prirode i turizma kroz unaprjeđenje kulturnih i arheoloških lokaliteta.

U ulozi vodećeg partnera, projekt je koordinirala Općina Comacchio (Italija) s kojom je Grad Cres pobratimljen, a u projekt je uključeno još 6 partnera iz Italije i RH.

Svaki od njih u Venecije je predstavio rezultate projekta na svom području pa je tako u ime Grada Cresa o uspješnoj rekonstrukciji 70-ak kilometara duge mreže povijesnih putova na otoku Cresu govorila članica projektnog tima Karmen Surdić Benvin.

Obnovljena staza ima veliki turistički potencijal

Upravo na dan kad je održana konferencija na Cresu je počeo Via Apsyrtides – Fastest Known Time project & Long distance hiking trail u koji su uključeni i putevi obnovljeni u sklopu projekta VALUE što pokazuje da obnovljena staza ima veliki turistički potencijal.

Povijesni otočni putovi na Cresu, Karmen Surdić Benvin, Izvor: Grad Cres

Terenski dio skupa u Veneciji sastojao se u posjetu otocima Torcello i Lazzaretto Nuovo uz razgledavanje tamošnjih arheoloških nalazišta, muzeja i drugih povijesnih objekata.

Ukupna vrijednost VALUE projekta je 3.251.055 €, od čega projektni partneri sudjeluju s 487.658,25 €, a Europska Unija sufinancira 2.763.396,75 €.

Udio Grada Cresa u ukupnom proračunu projekta iznosi 406.100,00 €, od čega dodijeljena bespovratna sredstava iz EU fondova iznose 345.185,00 €, a sredstva Grada Cresa 60.915,0 eura.