Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali!

Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali!
Kreće rušenje bespravnih objekata na hrvatskoj obali, Izvor: JU Natura Histrica

U Istri za dva tjedna dana kreće rušenje bespravnih objekata. Stranke su obaviještene, sva rješenja su izdana, a prvi na listi su Umag, Ližnjan i Rovinj.

Na području Istre uklanjat će se 14 objekata. Tri su na području Umaga, pet na području Rovinja i šest na području Ližnjana“, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić za Dnevnik Nove TV.

I to je tek početak rušenja, kažu iz Državnog inspektorata.

Dižu se dronovi i snima se svaki pedalj

U samo posljednjih 10 dana na području oko grada Vodnjana zatvoreno je 45 gradilišta. U konačnom obračunu s ilegalnom gradnjom dižu se i dronovi. Snima se svaki pedalj.

Onda usporedimo s brojevima iz katastra i usporedimo sa snimkom preleta. Kad imamo ta tri nivoa, onda vidimo je li stanje na parceli još takvo ili ima promjena – rekao je Mikulić.

U Istru su prošli tjedan stigla još četiri građevinska inspektora koja češljaju teren, a komunalni redari već mjesecima ne miruju.

Izdano je više od 20 rješenja o uklanjanju. Čekamo povratnicu i u osam dana od povratnice idemo na teren da provjerimo kakvo je stanje. Ako nije uklonjeno, kreće upravni postupak – rekao je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana.

U Istri 50 tisuća bespravno izgrađenih objekata

Procjenjuje se da je u Istri gotovo 50.000 bespravno izgrađenih objekata. Samo na području Mandriola proteklog je tjedna zatvoreno 14 gradilišta, a Grad Vodnjan donio je rješenja o uklanjanju.

Bespravnih objekata na Vodnjanštini je više od 3.000. Grad je tome odlučio stati na kraj i kazniti bespravne graditelje. Od početka godine komunalni redari napravili su 300 zapisnika o bespravnoj gradnji.

Ovo što su zapečaćena ta gradilišta efekt je upravo 50-ak prijava koje smo poslali prema građevinskoj inspekciji. To se pokreće s naše strane i vidimo da ima efekta. Mislim da je obaveza grada Vodnjana da se to napravi i da se postupa tako – istaknuo je Edi Pastrovicchio, gradonačelnik Vodnjana za HRT.

Komunalni redari na Vodnjanštini su svakodnevno na terenu. Dnevno zapišu i 20-ak bespravnih objekata. I u građevinskoj inspekciji tvrde da kontinuirano kroz akcije provode inspekcijske nadzore na području Vodnjana.

Bespravno se gradilo svugdje

Na istarskom poluotoku bespravna gradnja problem je posljednjih 20-ak godina. Ipak bespravno se gradilo svugdje, na gotovo svakom dijelu istarskog priobalja pa i na zaštićenim područjima. No, ni ondje još nitko nije platio kaznu.

Mi smo pokrenuli kaznene prijave i to je jedino što nam je preostalo. Na kraju krajeva i tako, nadamo se, da ćemo stopirati ilegalnu gradnju barem na našim zaštićenim područjima i da će netko snositi odgovornost – naglasila je Silvia Buttignoni, ravnateljica JU Natura Histrica.

Stoga su iz Nature Histrice i Istarske županije upozorili da je sustav preblag prema bespravnoj gradnji.

Ako država, odnosno državni inspektorat nema dovoljno ljudskog kadra prepustite ovlasti na regionalnu i lokalnu razinu. Siguran sam da ćemo se znati nositi, obračunati. Treba definitivno promijeniti zakonsku regulativu u smislu kažnjavanja – rekao je Boris Miletić, istarski župan.

I IDS te dio istarskih gradova i općina krenuli su žestoko u borbu protiv bespravne gradnje. Pokrenuli su mrežnu stranicu – bespravnagradnja.hr na kojoj se mogu vidjeti razmjeri takve gradnje te ista prijaviti.