Mađarska kompanija, prvi proizvođač solarnih pločnika za kuće

Mađarska kompanija, prvi proizvođač solarnih pločnika za kuće

Platio je kompanija s fokusom na čistu tehnologiju osnovana 2015. godine u Budimpešti. S težnjom da stvaraju održive urbane površine, tim je osmislio solarne panele koji se ne postavljaju na krov ili zemljište kao što smo navikli.

Platiove ćelije za proizvodnju električne energije pomoću sunca se ugrađuju u pločnike. Namijenjene su gradovima, poduzećima i privatnim domovima. Dolaze u crnoj, zelenoj, crvenoj i plavoj boji i estetski su privlačnija zamena za standarne solarne jedinice na krovovima objekata, tvrdi kompanija.

Platio je prvi proizvođač koji je svojim klijentima omogućio da pomoću njihovih inovativnih panela za pločnike smanje ugljenični otisak i povećaju energetsku nezavisnost svojih kuća. Na kupcima je samo da odluče da li malu elektranu žele na prilazu, terasi ili u dvorištu.

Kao i kod standardnih postrojenja tog tipa, korisnici imaju priliku da višak energije predaju u mrežu. Svaki panel je izrađen od 400 recikliranih plastičnih boca i izdržljiviji je od betona.

Instalacija je, prema kompanijskim tvrdnjama, brza i efikasna, a struju nadomak kućnog praga moći ćete da generirate barem 20 godina, a tvrdnje prenosi energetski portal.

Ćelije su niskonaponske i potpuno je sigurno hodati po njima – čak je otklonjena i opasnost od klizanja. Obložene su čvrstim staklom, a izdržati će i težinu automobila.