EU legalizira grickanje insekata

EU legalizira grickanje insekata
Cvrčci bi mogli postati sljedeći proteinski hit u Europi, Izvor: Depositphotos/TheMayor

Ovdje se to može činiti kao čudna novost, ali ostatak svijeta to radi otkad je svijeta i vijeka

Što je za večeru večeras? Pirjana piletina, goveđi odrezak ili riblji fileti…ili što kažete na pljeskavice od cvrčka? Da, od danas, 24. siječnja, bit će moguća i potonja opcija nakon što je Europska komisija dopustila upotrebu insekata u prehrambenim proizvodima u bloku.

Europljani konačno mogu obogatiti svoju prehranu kukcima i iako se ta ideja nekima može činiti čudnom, neprivlačnom ili čak odbojnom, problem je više u kulturnoj nesvjesnosti o dobrobitima malih stvorenja kao izvora hrane, a ne u njihovom okusu.

Za sada su samo četiri vrste insekata legalizirane za europsko tržište hrane. Trgovci i restorani od danas mogu ponuditi domaće cvrčke (Acheta domesticus) za konzumaciju. A od četvrtka (26. siječnja) isto vrijedi i za ličinke malog brašnara (Alphitobius diaperinus). Ličinke skakavaca i crva brašnara također su dobile zeleno svjetlo, piše European Food Agency News.

Cvrčci mogu cvrčati, ali mogu biti i čips

Jedenje insekata nije hir ili kulinarska moda. Zapravo, to je tisućljećima bila normalna pojava u mnogim kulturama diljem svijeta. Smatraju se jeftinim i lako dostupnim izvorom proteina, a o nedostatku masti da i ne govorimo. Većina insekata zapravo je inherentno bezukusna, ali takvi su i mnogi proteinski shakeovi u tom pogledu, ako trebamo usporedbu.

Ako ništa drugo, pojava insekata na europskim stolovima ne bi bila novost, već povratak drevnim tradicijama. Prema National Geographicu, Grci i Rimljani redovito su jeli ličinke buba i cikade i smatrali ih delicijama, piše TheMayor.

Kukci su postali tabu na jelovnicima tek kada su se na njih počeli gledati kao na uništavače žetve u sve agrarnijoj Europi.

Hoće li se stvari promijeniti u našim prehrambenim navikama? S društvom koje postaje sve svjesnije odabira zdrave prehrane i utjecaja na održivost, vjerojatno će insekti postati uobičajena pojava u redovima s hranom u našim trgovinama. Ali može proći generacija ili dvije da se u potpunosti usvoje promjene.