Koze na farmi brste odbačene božićne jelke

Koze na farmi brste odbačene božićne jelke
Božićna drvca nakon blagdana Herculanea donira za prehranu koza, Izvor: Grad Pula

Potaknuti sličnim praksama u inozemstvu u trgovačkom društvu Herculanea božićna drvca nakon blagdana doniraju Stanciji Kumparička za prehranu koza.

Herculanea je prošle godine probno donirala jedan dio božićnih jelki koje su na farmi postale „pravi hit“ te su ih koze rado i detaljno pobrstile.

Zatoreni krug

Iako ih je bilo moguće odložiti i zbrinuti s ostalim „zelenim otpadom“ Pula Herculanea i ove godine odvozi prikupljene jelke na stanciju Kumparička u Cokune. Naime, njihove koze uživaju u aromatičnom okusu zelenih iglica, a kako iglice blagotvorno djeluju na probavu koza i pozitivno utječu na okus sira, korist je višestruka. Jelka je najprije rasla u šumi, zatim ukrašavala domove za božićno-novogodišnje blagdane i na kraju postala prehrana za koze od kojih dobivamo hranu“, rekao je direktor Herculanee Robi Fuart.

Nedavno je na stanciju u Cokunima dovezano prvih 30-ak jelki koje nemaju korijenje, a s donacijom se nastavlja dok traje akcija prikupljanja. Popularne „borove“, koje im građani doniraju s korijenjem, Herculanea će posaditi na pulskim zelenim površinama kao i prethodnih godina.

Pozivaju sve građane da nastave s odlaganjem svojih jelki u blizini spremnika za otpad na svome području kao i na reciklažnom dvorištu u Valmadama, a Pula Herculanea će ih prikupljati do 20. siječnja 2023. godine i odvesti na „reciklažu“ cokunskim kozama.