Pametne kante – sljedeći korak u Indiji za čišću državu

Pametne kante – sljedeći korak u Indiji za čišću državu

Neće više biti smrdljivog smeća i curenja iz smeća jer će Indija instalirati pametnu kantu za smeće pomoću IoT koji može otkriti kada su kante apsolutno popunjene i o tome obavijestiti sanitarne radnike. Također će omogućiti građanima da znaju mogu li dodati smeće u određenu kanti.

Za indijske građane uobičajeno je vidjeti trotoare napunjene prepunim kantama za komunalno smeće. Većina smeća nalazi se izvan, a ne unutar kante za smeće. Te prepune kante za građane ne ostavljaju ništa drugo nego pokrivanje nosa komadom tkanine. Krajnje je vrijeme za metodičniji sustav za odvoz otpada, gdje bi dežurni sanitarni radnici dobili obavijest u slučaju da kante dosegnu svoj konačni kapacitet skladištenja. Uz pojavu pametnih kanti, i građani i radnici će doživjeti povoljnu situaciju u pogledu odvoza otpada. To je ono što Mahek Mahendra Shah, IIT-Madrasov alumni, planira postići.

Šah-ovo pokretanje tvrtke Antariksh Waste Venture počet će promjenu obične komunalne kante za otpad u pametnu kantu uz pomoć Airbina (AI radio-kante). Te kante moći će prepoznati kada su pune smeća, a zatim će putem aplikacije upozoravati građane i radnike. Ova će obavijest pomoći radnicima da što prije očiste smeće, a do tada će tražiti od građana da ne ubacuju dalje smeće u njega. Nakon čišćenja aplikacija će građanima poslati daljnju obavijest kako više ne bi morali smeće držati u svojoj kući.

Prošlo je 5 godina od kada je premijer pokrenuo kampanju Swachh Bharat Abhiyan. Sada je Shah razvio aplikaciju pod nazivom SwachhBharatApp.com koja je omogućila građanima da šalju fotografije bilo koje vrste građanskog problema u svom mjestu i omogućila je zainteresiranim vlastima da saznaju za njih.

Shah je u izjavi rekao da njihova aplikacija može otkriti bilo koje neočišćenje u okolini i obavijestiti radnike u vezi s njegovim čišćenjem. Na temelju toga, IoT tehnologija pametne kante poslala bi važne informacije u stvarnom vremenu u oblak koje će građanima i vlastima omogućiti trenutni sustav zbrinjavanja.

Ova je tehnologija dvokomponentni sustav – IoT modul i senzori. Ti IoT ugrađeni senzori bit će pričvršćeni na kante za prijem i slanje podataka putem bežične tehnologije. Ti uređaji međusobno komuniciraju uz pomoć snažne internetske veze. Pomoću aplikacije građani mogu savjetovati sanitarne radnike ako ih trebaju zaposliti za bilo koji mali i srednji projekt čišćenja.

Šah također kaže da su Airbins specijalno dizajnirani, imajući u vidu geografske i različite vremenske uvjete Indije; njihov tim ih je već testirao. Šah se nada da će njegov pothvat dostići nove visine pružanjem građanima potreban sustav recikliranja. Nadalje, dodao je da ostvaruju prihod prodajući pametne kante, uređaje za upozorenje i oglase. Dok je govorio o njihovoj strukturi cijena, za općinu je rekao da predlažu modele financiranja NBFC-a. Cijene pametnih kanti za otpatke bit će veće od sadašnjih spremnika za smeće.