Švedska božićna drvca idu u jezera da postanu gnijezda za ribe

Švedska božićna drvca idu u jezera da postanu gnijezda za ribe
Božićna drvca spremna za upcycling, Izvor: Depositphotos/TheMayor

Evo dobrog primjera koncepta upcyclinga, ako je ikada postojao

Sportfiskarna je švedska udruga sportskih ribolovaca koja je došla na jedinstvenu i novu ideju za ponovnu upotrebu božićnih jelki nakon završetka praznika. U njihovom slučaju, otkrili su da biljke smreke mogu biti idealna staništa za ribe, dajući im mjesto za polaganje jaja.

Svake godine Sportfiskarna zajedno s turoperatorom Stroma, Stockholm Cityjem, WWF-om i Skansen och Stockholms hamnar skuplja stara božićna drvca i spušta ih u vode ui oko Stockholma. Time se stvaraju nova staništa za ribu i mlađ budući da eksploatacija ugrožava sadašnja staništa. Jelke se skupe u snopove i spuste u vodu. Grane drveća tada postaju vodeni prostori gdje se ribe mogu slobodno i sigurno igrati i razmnožavati.

Odražava promjenu prirodnih staništa

Božićna drvca sakupljaju se svake godine u siječnju. Vezana su zajedno i pričvršćena na težak kamen kako bi mogla potonuti i ostati na dnu, a da ne isplivaju. Zatim se spuštaju u vodu i na dnu se mogu formirati nova staništa gdje ih ribe koriste kao svoj novi dom.

Vode u gradu Stockholmu i arhipelagu danas su pod velikim utjecajem eksploatacije poput jaružanja, brodskog prometa, pristaništa i marina. To utječe na razmnožavanje mlađi jer polako nestaju nekadašnja netaknuta staništa. Ako se ovo nastavi istim tempom kao danas – za 50 godina sva netaknuta područja mogu nestati.

Prirodno stanište riba je iskorijenjeno i trenutno nema dovoljno vegetacije i građevina u zagađenoj vodi Stockholma, što je ribama potrebno. Ali dodavanjem smreke na morsko dno možemo napraviti neku vrstu umjetnog grebena koji oblikuje strukture za ribe,” objasnio je John Kärki, voditelj projekta u Sportfiskarni govoreći za blog Stromma, prenosi TheMayor.