Švedski grad Umeo ima najčistiji zrak u Europi

Švedski grad Umeo ima najčistiji zrak u Europi

Najčistiji zrak u Europi imaju švedski grad Umeo, Tampere u Finskoj i Funšal u Portugalu, prema podacima Europske agencije za životnu sredinu (EEA). Gradovi sa najzagađenijim zrakom su Novi Sonč u Poljskoj, Kremona u Italiji i Slavonski Brod u Hrvatskoj.

Stanovnici više od polovice od 323 grada u kojima je mjerena kvaliteta zraka tijekom 2019. i 2020. udišu zagađen zrak. Najveći dio njih nalazi se u Poljskoj i Italiji.

Dobru kvalitetu zraka ima 127 gradova, što znači da je u tim mjestima nivo finih čestica prašine promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5) ispod granične vrijednosti od 10 mikrograma po kubnom metru zraka, koju je ustanovila Svjetska zdravstvena organizacija.

U prvih 10 gradova, sa koncentracijom PM2,5 ispod pet mikrograma po kubnom metru, nalaze se još dva grada u Švedskoj. To su gradovi Stokholm i Upsala. Uz njih su tri grada u Estoniji – Talin, Narva i Tartu, kao i norveški Bergen i španjolska Salamanka.

Evropska unija je odredila 25 mikrograma PM2,5 po kubnom metru kao godišnju graničnu vrijednost. Svi gradovi koji imaju veći nivo PM2,5 od toga svrstani su u kategoriju gradova sa vrlo lošom kvalitetom zraka.

U toj kategoriji je pet gradova u Poljskoj, Hrvatskoj i Italiji.

EEA je rangirala gradove od najčistijih do najzagađenijih

EEA je rangirala gradove od najčistijih do najzagađenijih na osnovu prosječnog nivoa PM2,5 tijekom posljednje dvije kalendarske godine.

Čestice PM2,5 su najopasnije po ljudsko zdravlje jer su vrlo male i lagane. Kao takve mogu doprijeti duboko u pluća, pa čak i u krvotok. One izazivaju prijevremenu smrt od kardiovaskularnih i repsiratornih bolesti.

Iako je zabilježeno znatno poboljšanje kvaliteta zraka u Europi za posljednjih 10 godina, zagađenje zraka u mnogim gradovima širom Evrope i dalje je uporno veliko“, izjavio je izvršni direktor EEA Hans Brojninks. Najnovija procjena EEA pokazuje da je izloženost finim čestičnim materijama 2018. bila uzrok oko 417.000 prevremenih smrti u 41 europskoj zemlji.

Brojninks je rekao da novi prikaz kvalitete zraka po gradovima koji je EEA pokrenula omogućava građanima da sami vide kakvo je stanje u njihovim gradovima u usporedbi sa drugim dijelovima Europe.

To pruža konkretne i lokalne informacije koje mogu osnažiti građane da od svojih lokalnih vlasti traže da se pozabave tim problemom. To će pomoći svima nama da postignemo cilj nultog zagađenja u EU“, rekao je Brojninks.

Izvor: EURACTIV.rs