Uzgoj japanskih goveda početak je investicije koja u srcu Hrvatske stvara malu Švicarsku

Uzgoj japanskih goveda početak je investicije koja u srcu Hrvatske stvara malu Švicarsku

Poduzetnik Davorin Štetner na Žumberku okrupnjuje zemljište i uspostavlja rent-a farm sustav, mjesto na kojem će se uzgajati goveda različitih vlasnika

U srcu Žumberka, jednom od ekološki najočuvanijih područja, investitor Davorin Štetner napravio je eko-farmu na kojoj uzgaja japanska wagyu goveda.

Ističe kako je riječ o dugoročnoj investiciji u kojoj obnavlja i napuštene kuće u malom selu Tihočaj. Također planira zaposliti obitelji koje će tu živjeti i baviti se stočarstvom.

Uvijek kad letim iznad Hrvatske i Europe vidim ogromne razlike između obrađenih i neobrađenih područja. Imamo zemlju idealnu za poljoprivredu pa sam razmišljao zašto je ja ne bih pokrenuo“, kaže Davorin koji na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje, okrupnjava zemljište za svoj projekt Rent-a-farm.

Želim ovdje napraviti malu Švicarsku

Ovaj energični poduzetnik otkupljuje okolno zemljište. U planu mu je krčenje šikara i, kako kaže, trebat će još barem dvije godine da se te površine očiste i stave u funkciju. Kao mnogi investitori i on je u početku naišao na zavrzlame oko vlasništva zemljišta koje je želio kupiti. Do sada je otkupio oko 150 zemljšnih parcela, sveukupno 25 hektara. Ali objašnjava kako je od toga tek dva hektara u ARKOD-u.

To je mukotrpno i jako puno posla imaju moji odvjetnici i geodeti koji se vesele ovom projektu, ali ja imam dugoročan cilj – napraviti od ovog mjesta malu Švicarsku“, kaže nam ovaj vizionar, jedan od organizatora Svjetskog prvenstva u reliju – WRC Croatia Rally 2021. koji se nedavno održao u Hrvatskoj.

Ideja je da na ovoj lokaciji budu goveda različitih vlasnika, za što postoji veliki interes. Zato jer je ovo održiva eko farma, bez upotrebe antibiotika i aditiva, a nalazi se na 770 metara nadmorske visine.

Nakon tri desetljeća stoka se vratila u Tihočaj

Tihočaj, selo sa svega devet kuća i jednom stanovnicom 

U netaknutoj prirodi uvjeti za uzgoj stoke su idealni. Okolni pašnjaci su po svojoj strukturi i kvaliteti izvrsni, a goveda se na njima slobodno kreću, pasu trave koje žele. To je puno bolje i zdravije za njih“, pojašnjava dr.sc. Nikola Rošić iz Veterinarske stanice Jastrebarsko koja brine o ovim japanskim govedima.

Oprema na ovoj farmi, koja u Tihočaju nisu viđena već trideset godina, potpuno je automatizirana pa prisustvo ljudske ruke nije neophodno, a sve budno prate i video kamere.

Wagyu je naziv za četiri pasmine visoko kvalitetnih goveda od kojih nastaju najcjenjeniji stejkovi na svijetu. Kvaliteta mesa je na visokoj razini u odnosu na klasična grla, posebnog je okusa i mirisa, što rezultira puno većom tržišnom cijenom. Uzgajaju se do 500 kg težine, a tržišna cijena kilograma ove govedine kreće se između 300 i tisuću eura.

Pogledajte više u video prilogu:

Izvor: agroklub.com