Mladi genijalci 2019. Vukovar pretvorili u ‘pametni grad’: Projekt proglašen najboljim na svijetu

Mladi genijalci 2019. Vukovar pretvorili u ‘pametni grad’: Projekt proglašen najboljim na svijetu
Izvor: 24sata.hr

Pametni parking koji vam već kod rampe govori koliko je mjesta slobodno, javna rasvjeta uz rijeku koja se automatski pali kada prolaze šetači i pametni semafor koji sam zna kada upaliti crveno – ne, nije to grad iz znanstveno-fantastičnog filma. To je Vukovar kakvog su osmislila i na svojoj maketi dizajnirala četvorica tamošnjih gimnazijalaca. Upravo je ovaj projekt proglašen najboljim na svijetu u kategoriji obrazovanja na natjecanju u Milanu 2019. godine.

Matko Gašparić, Matija Hardi, Ivan Kolar i Marko Macura četvorica su mladih genijalaca iz Gimnazije Vukovar. U svrhu prijavljivanja na donacijski natječaj Generacija Next dobili su zadatak osmisliti pametni grad pa su svoj Vukovar na maketi transformirali u jedan takav. Njihov projekt “Vukovar: Our view of a smart living” pobijedilo je u prvom krugu natječaja.

Pametni semafor, pametni parking, javna rasvjeta koja štedi energiju…

“Glavnu inspiraciju za izradu makete dobili smo iz stvarnog izgleda grada Vukovara, preciznije po uzoru na županijsku ulicu koja vodi prema Osijeku i šetnicu uz Dunav. Maketa ima više funkcija. Stavili smo solarni tragač sunca koji uz pomoć dva fotosenzora detektira smjer najjače svjetlosti i tako prati Sunce radi poboljšane efikasnosti. Zatim smo napravili pametni semafor koji daje prednost glavnoj cesti, osim kada ima prometa na sporednoj cesti. Semafor uz pomoć infracrvenih senzora detektira prisutnost automobila na sporednoj cesti te tako zna kada treba upaliti crveno svjetlo na glavnoj cesti i pustiti vozila sa sporedne ceste u promet na glavnu cestu” – pojašnjava nam Matko.

Osim navedenog, njihova maketa Vukovara sadrži i pametni parking. Uz pomoći istih senzora kao i na semaforu detektira se prisutnost vozila koja žele ući na parking, nakon čega se rampa podiže i pušta vozila na parking.

I još mnogo toga… Pogledajte video.


Više informacija potražite na OVOM LINKU