Slovenija je pred lansiranjem dva satelita. A gdje je Hrvatska?!

Slovenija je pred lansiranjem dva satelita. A gdje je Hrvatska?!
Izvor: Pexels

Iz Francuske Gvajane je prije dva dana trebala biti lansirana raketa Vega, s kojom su u svemir trebala poletjeti i prva dva slovenska satelita Nemo HD i Trisat. No, nažalost, zbog lošeg je vremena lansiranje odgođeno a novi datum još nije poznat.

Raketu tvrtke Arianaspace su trebali lansirati u 3.51 po srednjeevropskom vremenu iz svemirskog centra CSG u Kourouju.

Direktor tvrtke Arianespace Stephane Israel je nakon današnjeg neuspjelog pokusa kazao da su se cijeli dan pripremali na lansiranje te da su do zadnjeg trenutka provjeravali vremenske uvjete, koji nažalost nisu bili pogodni za lansiranje. Teškoće prouzrokuju snažni visinski vjetrovi, o čemu također govori na snimci YouTube.

Pripreme za lansiranje

Objasnio je u ovom dijelu godine to nije neobična pojava u Francuskoj Gvajani te da će lansiranje izvesti odmah čim to vremenske prilike dopuste. Pri tome nije bilo govora o tome da bi raketu i satelite rastavljali te ih kasnije ponovno pripremali za lansiranje.

Prije ovog zadnjeg pokušaja lansiranja su tvrdili kako nema još mnogo vremena pred njima koje bi im omogućavalo lansiranje, no bez obzira na to razvojni inžinjeri tvrde da i u slučaju daljnjeg odgađanja lansiranja neće biti potrebni veći popravci i prilagodbe na raketi i satelitima. Direktor Centra odličnosti Vesolje-SI Tomaž Rodič i voditelj projekta Trisat Iztok Kramberger kažu da će vjerojatno trebati samo napuniti baterije.

Kao što je rekao Kramberger, informacije o tome da li će još jednom pokušati izvesti lansiranje ili će morati raketu i satelite rastaviti i ponovno ih pripremiti za lansiranje, dobit će u toku današnjeg dana. Tvrtka SAB Aerospace koja se brine za integraciju većine satelita na toj raketi, uključujući i Trisat, će napraviti analizu na osnovu koje će odlučiti kako dalje.

“Sa trenutnim stanjem baterija satelita možemo preživjeti barem još mjesec dana,” dodao je voditelj projekta Trsat sa Mariborskog fakulteta za elektrotehniku. “Ako će doći do aktivnosti u kojima će se puniti baterije, mi ćemo tu priliku svakako iskoristiti.”

Baterije će vrlo vjerojatno napuniti i mikrosatelitu Nemo HD, kazao je Rodič.

Njihov satelit bi vjerojatno u stanju stand-by izdržao vjerojatno i do tri mjeseca. Međutim, problem su susjedni sateliti, a posebno Ion, koji je smješten ispod Nema HD i u svojoj strukturi nosi manje nano satelite. Za ponovno punjenje njegovih baterija trebalo bi ga skinuti sa nosive strukture.

Rodič je dodao da su odgađanja lansiranja, kao što se već više puta dogodilo sa Vegom, prilično česta te da to nije ništa kritično..

Izvor: nezavisne.com

Na krovu Vege je Trsat, koji ima masu tek pet kilograma i u prvom je redu namijenjen testiranju robusnosti nove svemirske elektronike. Sa snimkama tog nano satelita, između ostaloga, planiraju dobiti spoznanje za napredak na području promatranja zagađenosti površine mora uljnim naslagama ili plastikom, određivanje žarišta velikih požara i detekcije vulkanske prašine u višim slojevima atmosfere za potrebe avionske industrije.

Nemo HD sa masom 65 kilograma je poseban po tome što će njime biti moguće Zemlju promatrati interaktivno. To znači da će kod preleta zemaljske postaje biti moguće u realnom vremenu istovremeno dobivati sliku sa satelita i voditi ga okretanjem oko njegovih osi. Pored toga će taj mikro satelit obavljati sve klasične zadatke daljinskog nadzora gradova, poljoprivrednih i šumskih površina kao i invazivnih biljnih vrsta.

Ovo lansiranje nije prijelomno samo za slovensku znanost, već i za evropsku, budući da je to prvi puta da se na jednoj evropskoj raketi nalazi toliko malih satelita odjednom.

Radi se o prvom pokusu koncepta za slanje malih svemirskih plovila, nazvanog Small Spacecraft Mission Service (SSMS).

BRAVO SLOVENIJA I SLOVENSKA ZNANOST!