Otvoreni i transparentni grad Vrgorac

Otvoreni i transparentni grad Vrgorac

Želeći podignuti povjerenje građana u sustav i biti u samom hrvatskom vrhu po transparentnosti, odnosno vidljivosti javnih financija, Grad Vrgorac upravo je aktivirao internetsku aplikaciju “Transparentno – Vrgorac“.

Tako je na internetskoj adresi transparentno.vrgorac.hr postavljen registar ugovora, narudžbenica i faktura Grada Vrgorca iz dosadašnjeg dijela 2020. godine.

BAZA PODATAKA

Iako je zakonski obvezna objava ugovora i narudžbenica u vrijednosti iznad 20.000 kuna, na stranici će se objavljivati sve što je plaćeno javnim novcem, bez obzira na vrijednost, osim dokumenata vezanih za socijalnu skrb.

Baza podataka ove aplikacije trenutačno sadrži sve račune, ugovore, narudžbenice i fakture za 2020. godinu, ali će se svakodnevno ažurirati te dvaput mjesečno kontrolirati ispravnost novih unosa koji će potom biti javno vidljivi.

Odlučili smo na licu mjesta testirati novu aplikaciju slučajnim odabirom nekoliko različitih poslova, kaže slobodna-dalmacija.hr

Tako smo npr. utvrdili da je 6. ožujka ove godine jednostavnom nabavom od Gradske čistoće i Usluga d.o.o. naručena usluga uređenja Trga branitelja u Vrgorcu na iznos od 49.587 kuna s rokom od tri mjeseca i datumom izvršenja na 27. svibnja. Račun je isplaćen 11. lipnja.

U drugom slučaju, 20. kolovoza je s tvrtkom Iskopi Matković j.d.o.o. sklopljen ugovor o izvođenju radova, odnosno izgradnji nogostupa uz Šetalište Mate Raosa. Radovi s PDV-om vrijedni su 537.007,50 kuna, a kako su u tijeku, Gradu Vrgorcu tek predstoji njihovo plaćanje.

Na aplikaciji su navedeni i radovi najmanje vrijednosti, poput izvođenja električarskih radova vrijednih 6500 kuna koji su naručeni od OGI-obrta za elektroinstalacije. Radovi su naručeni 30. ožujka i plaćeni 9. travnja ove godine.

Tu je čak i nabava buketa cvijeća namijenjenog “Tinovim danima”. Buket je po cijeni od 100 kuna naručen od obrta za trgovinu cvijećem “Franić“ 6. srpnja, a plaćen 9. kolovoza. Uz ugovore, narudžbenice i druge fakture uglavnom je dostupna i njihova izvorna dokumentacija, skenirana u PDF obliku.

JEDINICE POSTALE PETICE

Osim što će putem ove aplikacije građani moći pratiti kako se troši javni novac, “Transparentno – Vrgorac“ će svakako poslužiti kao alat za rad oporbenim (nadamo se i vladajućim) vijećnicima, aktivistima i novinarima s područja Vrgorca i šire.

Projekt “Transparentno – Vrgorac“ nastavak je aktivnosti gradske uprave Vrgorca zbog kojih su nakon prvotnih jedinica, u posljednje dvije godine dobili petice za transparentnost od strane Instituta za javne financije.

Tako su u ovom mandatu izvršne vlasti pokrenuti e-Savjetovanje, stroži pravilnici javne nabave, elektroničke sjednice Gradskog vijeća, e-Proračun, digitalna kontrola radnog vremena, ocjenjivanje službenika, digitalizacija radnih procesa i slično.

Tu ne namjeravamo stati, gradska uprava je pilot-projekt koji je pokazao da se može, a sada slijede sva gradska poduzeća, ustanove, sportski klubovi i korisnici koji će prema primjeru gradske uprave također objavljivati ugovore i račune, te ćemo na taj način postići da naši sugrađani vide doslovno svaku utrošenu lipu.

Uvijek trebamo težiti prema boljem, odgovornijem pristupu. Kada sam stupio na dužnost, nismo imali ni internet bankarstvo, a danas je to sasvim druga priča – rekao je tijekom prezentacije aplikacije vrgorski gradonačelnik Ante Pranić.