Korištenje električnih bicikala u Europi je u porastu

Korištenje električnih bicikala u Europi je u porastu

Dok se Europljani prilagođavaju ogromnim promjenama u svakodnevnom životu kako bi se mogli nositi s pandemijom Covid-19, e-bicikli mogu igrati veliku ulogu u budućnosti svih, navodi se u izvješću koje je naručio Shimano.

Skoro petina Europljana (17%) navodi da je vjerojatnije da će ove godine kupiti ili koristiti e-bicikl u odnosu na prethodnih 12 mjeseci, otkriva novo istraživanje.

Po narudžbi japanskog proizvođača multinacionalnih biciklističkih komponenti Shimano, 13.000 ljudi iz 11 zemalja ispitivalo se zbog paneuropskog izvješća koje je također otkrilo da 8% ispitanika već posjeduje e-bicikl. Nadalje, 11% potencijalnih korisnika e-bicikla kaže da trenutno ne koriste uobičajeni bicikl.

2020. indeks

Indeks e-bicikala Shimano Steps 2020. pokazuje da Ujedinjeno Kraljevstvo nije u korak sa svojim europskim kolegama s najmanjim brojem pojedinaca koji kažu da će isprobati e-bicikl (7%) u usporedbi s jednim od tri u Italiji (30%) navodeći kako će ove godine kupiti ili koristiti e-bicikl.

U nekim zemljama, uključujući Dansku i Švicarsku, izvješće primjećuje “obećavajuće znakove” među mlađom generacijom jer su djeca od 18-24 godine izjavila da imaju veću vjerojatnost da će ih koristiti od bilo koje druge dobne skupine.

Dok se Europljani prilagođavaju ogromnim promjenama u svom svakodnevnom životu kako bi se mogli nositi s pandemijom Covid-19, e-bicikli mogu igrati veliku ulogu u budućnosti svih, tvrdi se u izvješću.

Razlog zašto postoji pomak prema e-biciklima su koristi koje utječu na fizičku aktivnost i zdravlje pojedinaca, a gotovo su univerzalno prepoznate. Trećina (31%) osoba koje će vjerojatno koristiti ili su već posjedovale e-bicikl kaže da će ga uglavnom koristiti za slobodno vrijeme ili obiteljske aktivnosti, sugerirajući da privlačnost e-bicikla nije ograničena samo na putovanje – premda bi više od četvrtine (28%) koristilo svoj e-bicikl za putovanje.

Sličan broj (32%) rekao je da će ove godine kupiti ili koristiti e-bicikl za osvajanje većih udaljenosti ili strmijih uspona, a mnogi bi ga koristili za poboljšanje fizičkog zdravlja (30%) i mentalnog zdravlja (22%).

Razlikuju se razlozi za korištenje e-bicikla

Razlozi za korištenje e-bicikla u nekoliko se zemalja razlikuju prilično drastično. U Nizozemskoj – gdje se više od četiri petine stanovništva (78%) vozi biciklom najmanje jednom mjesečno – glavni razlog koji su ove godine naveli oni koji se žele voziti e-biciklom (39%) je taj što zahtijeva manje napora.

Napraviti taj skok s običnog bicikla ili drugih privatnih ili javnih načina prijevoza na e-bicikl je odluka na koju mogu utjecati različiti faktori. Ne najmanje važno je način na koji sada možemo putovati kroz gradove širom Europe“, rekao je Jeroen Van Vulpen, direktor brenda Shimano.

Od autobusa do vlakova i trajekata javni je prijevoz ugrožen, a za osobnim je prostorom velika potražnja, što povećava interes za tržište e-bicikala. Ovo izvješće nekako govori o rasvjetljavanju tih faktora.