San Diego je osnovao nadzorni odbor koji će nadzirati uvođenje tehničke zaštite u gradu

San Diego je osnovao nadzorni odbor koji će nadzirati uvođenje tehničke zaštite u gradu

Gradsko vijeće San Diega odobrilo je osnivanje odbora za privatnost i za savjetovanje o nabavi i korištenju tehnologija nadzora.

Sastojat će se od devet volontera, od kojih šest moraju biti stanovnici grada, koje imenuje gradonačelnik i potvrđuje Vijeće.

Do stvaranja ovog tima došlo je nakon programa pametnih uličnih svjetala u San Diegu koji je instalirao 3000 uličnih svjetiljki opremljenih kamerama i senzorima. U 2017., program je predstavljen kao “najveća svjetska pametna gradska IoT platforma” i način za uštedu novca, optimiziranje prometa i poticanje inovacija, ali je kasnije izazvao zabrinutost zbog privatnosti i policije koja pristupa video snimkama bez nadzora.

U rujnu 2020. tadašnji gradonačelnik Kevin Faulconer naredio je da se senzori i kamere deaktiviraju dok ne budu na snazi ​​uredbe o nadzoru.

Provjere i ravnoteža

U studenom 2020. Vijeće je dalo početnu potporu za pravilnik, kao i nalog za izradu pravila o nabavi i korištenju tehnologije nadzora, a pregovori su u tijeku. Uskoro se očekuje i drugi pravilnik.

Odbor za zaštitu privatnosti također će uključivati ​​barem jednog odvjetnika ili pravnog stručnjaka sa stručnim znanjem o privatnosti ili građanskim pravima, ovlaštenog revizora ili javnog računovođu, stručnjaka za sigurnost računalnog hardvera, softvera ili šifriranja kao i člana organizacije ili istraživača koji se usredotočuje na otvorenu vladu i transparentnost. Najmanje četiri člana moraju biti iz organizacija usmjerenih na pravednost “koji služe ili štite prava zajednica i skupina koje su povijesno bile podvrgnute nerazmjernom nadzoru”.

Članica Vijeća Monica Montgomery Steppe, koja je predvodila uredbe, rekla je: “Želim da javnost zna da je nadzor dobra stvar. Tehnologija je imperativ u načinu na koji vodimo gradsko poslovanje, ali to ne znači da za to dobivamo bjanko ček. To ne znači da to možemo učiniti bez provjere i ravnoteže, a vidim da ovaj tim pomaže u tome.

Ovo je veliki korak prema osiguravanju transparentnosti i učinkovitosti uz korištenje tehnologije

Gradonačelnik San Diega Todd Gloria na Twitteru je rekao da je odbor za zaštitu privatnosti “veliki korak prema osiguravanju transparentnosti i učinkovitosti uz korištenje tehnologije u gradskim operacijama“.

Dodao je: “Među opremom koju smo koristili – a Savjetodavni odbor za privatnost će savjetovati – su sustavi za upozorenje na požar na otvorenom prostoru, tragači divljih životinja, sustavi za praćenje prometa i kamere koje mogu pomoći u rješavanju zločina.

Sve više gradova počinje implementirati slične savjetodavne odbore, uključujući Oakland koji je to prvi napravio, Philadelphiju i Syracuse, kada govorimo o SAD.