Novi stupanj transparentnosti proračuna grada Splita

Novi stupanj transparentnosti proračuna grada Splita
Izvor: Unsplash

Kao nastavak provođenja aktivnosti u smjeru potpune informatizacije i maksimalne transparentnosti rada Gradske uprave, Grad Split kreće s uvođenjem novog online projekta koji ima za cilj potpunu transparentnost najvažnijeg gradskog dokumenta – proračuna Grada Splita. Implementaciju ove aplikacije Grad Split realizirat će u suradnji s Instututom sinergije, znanosti i društva sa sjedištem u Čakovcu koji je isti projekt uspješno proveo u Bjelovaru i Omišlju, dok će Split biti najveći grad u zemlji koji uvodi ovakav stupanj transparentnosti i uključivosti građana u donošenje odluka i rad gradske uprave. 

Ugovor o realizaciji prve faze implementacije vrijedan je 75 tisuća kuna, a pilot projekt obuhvatit će dvije gradske službe: Službu za društvene djelatnosti te Službu za međunarodne i EU fondove.

– Ovaj projekt je naš doprinos u vraćanju povjerenja građana u institucije javne vlasti. Na ovaj način naši će građani dobiti uvid u sve proračunske isplate Grada i proračunskih korisnika, moći će jasno pratiti kamo i kome ide proračunski novac. Na taj način želimo demistificirati rad Gradske uprave, učiniti ga potpuno transparentnim, a građane uključiti u naš rad kao partnere i suradnike na istom cilju, a to je kvalitetan život u uređenom gradu – kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je s Vukom Vukovićem s Instituta sinergije znanosti i društva potpisao Ugovor o realizaciji prve faze.