Grad Aarhus kaže ne nikotinskim vrećicama na poslu

Grad Aarhus kaže ne nikotinskim vrećicama na poslu
Kutija nikotinskih vrećica, Izvor: Depositphotos/TheMayor

Okruženje bez duhanskog dima zajamčeno je godinama, ali sada lokalna uprava razmatra daljnje poboljšanje javnozdravstvenih navika

Gradska vlast Aarhusa objavila je da planira postati druga lokalna uprava u Danskoj (nakon Odenseea) koja će zabraniti korištenje nikotinskih vrećica i duhana za žvakanje među svojim zaposlenicima tijekom radnog vremena.

Cilj zabrane brani se kao dio kampanje za smanjenje izloženosti djece i mladih štetnim nikotinskim proizvodima.

Zabrana će stupiti na snagu od 1. svibnja i odnosit će se na sve zaposlenike gradske uprave Aarhus.

Grad ima veliku odgovornost da preuzme vodstvo i signalizira da proizvodi s nikotinom, jednako kao i cigarete, nisu dio kulture zaposlenika u gradskoj upravi Aarhusa,” rekao je Christian Budde, vijećnik za zdravstvo i skrb.

Postavljanje zdravog primjera

Iako su skandinavske zemlje pri dnu u Europi kada je u pitanju uporaba cigareta, postoji jaka kultura upotrebe oralnih duhanskih proizvoda, poput snusa, duhana za žvakanje i nikotinskih vrećica. Oni se nalaze između usana i desni i oslobađaju nikotin u krvotok kroz apsorpciju.

Unatoč uklanjanju štetnog čimbenika dima, ovi se proizvodi ni na koji način ne smatraju zdravima.

Nikotin predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik – posebno za mozak naše djece i mladih, a povećava rizik od razvoja, između ostalog, stresa, tjeskobe, depresije. Na mnogo načina, imamo novi javnozdravstveni problem na koji moramo odgovoriti,” izjavio je Christian Budde.

Zato grad želi da njeni djelatnici budu uzor mladim generacijama i izbjegavaju korištenje ovih proizvoda, barem dok su na poslu. Osim toga, uprava je odlučila da svi gradski događaji više neće podržavati korištenje ovih proizvoda.

Međutim, neće biti provjera korištenja nikotinskih proizvoda bez dima od strane zaposlenika. Umjesto toga, bit će dostupne jasne smjernice i podrška, uključujući besplatne tečajeve za prestanak pušenja i nikotina u Folkesundhed Aarhus.